فروش موفق در کمپین | 7 اصل مهم فروش
فروش، بقای کسب و کار شما را تضمین میکند. برای حفظ روند رشد کسب و کار خود، لازم است که دانش خود در زمینۀ فروش را ارتقا دهید. بدون فروش کافی، ابتکار عمل از شما گرفته شده و به تدریج، از گردونه خارج میشوید. اما چطور میتوانیم فروشی موفق برای کسب و کار خود به ارمغان بیاوریم؟
٧ اصل در كمپين فروش موفق
دانستن اصول فروش، لازمۀ یک کمپین فروش موفق است. در این مقاله، 7 اصل مهم و اساسی فروش را با هم بررسی میکنیم. با در نظر گرفتن این اصول و اجرای دقیق و منظم آنها، تغییرات شگفتانگیزی را در بحث فروش تجربه خواهید کرد.
-
اصل اول: عرضه و تقاضا
چیزی که قیمت را تعیین میکند، عرضه و تقاضای محصول است. درک مدل عرضه و تقاضا برای شناخت جهتگیری قیمت، لازم و ضروری است. در صورتی که تقاضا برای محصولی کم باشد، با فرض ثابت بودن عرضه، قیمت آن نیز کاهش پیدا میکند. حفظ تعادل میان این دو، امری مهم برای بقای کسب و کار است.
در اینجا، یکی از چالشهای کسب و کارها، نبود تقاضا برای محصول است. برای اینکه بتوانید بفروشید، باید محصول شما متقاضی داشته باشد. بنابراین ایجاد تقاضا در بازار، اصلی مهم و اساسی برای یک فروش موفق است.
-
اصل دوم: جدا کردن خود از بازار
برای موفق شدن، نیازی به عرضۀ عظیم محصول خود در بازار ندارید. بسیاری از برندهای دنیا، تنها بخش خاصی از جامعه را هدف قرار میدهند. برای اینکه قدرتمند شوید، لازم نیست تمام مردم شما را بشناسند. ابتدا باید این موضوع را روشن کنید که آیا قرار است بین عموم مردم شهرت پیدا کنید، یا اینکه قشر خاصی از آنها مخاطب اصلی شما هستند؟
-
اصل سوم: برهم زدن تعادل
بسیاری از نیازهای مخاطب، از قبل توسط کسب و کارهای دیگر پوشش داده شدهاست. افراد به برندهایی که از آنها خرید کردهاند، اعتماد دارند و با آن برند ارتباط برقرار میکنند. چگونه باید بین این رابطه قرار گرفت؟
نوآوری، استفاده از روابط، برندسازی اصولی و قیمت رقابتی، بازوهای اصلی شما برای موفقیت میباشند. مغز، تکرار را دوست ندارد؛ باید تفاوت ایجاد کنید. سیستم خود را به صورت اصولی پایهگذاری کنید و با برندسازی و تبلیغات خاص، به مخاطب نشان دهید که شما فرق میکنید.
با بستن قراردادهای مختلف و انجام مذاکرات، ارتباطات خود را گسترش دهید. اتحاد با سایر کسب و کارهای حوزه فعالیت، شما را به موفقیت میرساند. به خاطر داشته باشید که محصول شما قرار است رقابت کند نه خودتان! پس روی کیفیت کار خود تمرکز کنید. تلاش کنید با برگزاری کمپینهای مختلف، بیشتر دیده شوید.
برای داشتن یک مذاکره فوقالعاده، میتوانید از چک لیست مذاکره ما استفاده کنید:
در ابتدا برای جذب هرچه بیشتر مخاطب، سعی کنید هزینههای مشتری را کاهش دهید. کم کردن معقول حاشیه سود، کاهش هزینههای کسب و کار، استفاده بهینه از زمان و دانش افراد متخصص، راه را برای شما هموار خواهد کرد.
-
اصل چهارم: مدیریت محیطهای خرید
برای مشتریان خود، خاطره خوب بسازید؛ رویه تغییر کردهاست. مردم اکنون حس خوب میخرند نه کالا! به مخاطب خود اطمینان دهید که با خرید از شما، به فردی خاص بدل میشود. با برگزاری کمپینهای پرشور، مخاطب را به وجد بیاورید. در اطلاعرسانیهای خود شفاف باشید و تجربه یک خرید خوب را برای مشتری خود رقم بزنید.
-
اصل پنجم: ایجاد تمایز
بسیاری از کسب و کارها، طبق یک سری اصول سنتی با مخاطبان خود برخورد میکنند. شکستن برخی هنجارها شاید در نگاه اول عجیب به نظر برسد، اما در نهایت موجب متمایز شدن شما در بازار میشود. به عنوان مثال، سرعت در برطرف کردن نیازهای مخاطب، از اولویتهای یک سازمان است. اما میتوان در برخی شرایط، با ایجاد حس انتظار در فرد، کنجکاوی او را برانگیخت؛ گویا چیزی خاص در انتظار او میباشد.
از طرفی، بسیاری از صاحبان کسب و کار به هر کاری برای افزایش بازدهی نتایج تن میدهند. اما خوب است به تمام موضوعاتی که مناسب کسب و کار شما نیست، نه بگویید. قدرت نه گفتن را در خود تقویت کرده و از آن در جهت خاص کردن کسب و کار خود استفاده کنید.
-
اصل ششم: ارزش آفرینی در اکوسیستم
هیچ چیز به تنهایی کار نمیکند. به عنوان صاحب یک کسب و کار، باید به خوبی اکوسیستم خود را طراحی کرده و بخشهای مختلف آن را به هم پیوند دهید. به دنبال خلق ارزشها نو در اکوسیستم خود باشید؛ از ابزارها، محصولات، رسانهها و افراد خود، به خوبی استفاده کنید و بدانید که تمام اینها همانند چرخدندههای اکوسیستم هستند و برای چرخیدن کل مجموعه، نباید هیچ چرخدندهای از کار بایستد.
-
اصل هفتم: فوقالعاده بودن
شما هویت کسب و کار خود هستید. شخصیت شما، شخصیت کسب و کار شماست. برندسازی شخصی، نشان از حضور شما در کسب و کارتان دارد و به آن هویت میبخشد. از مطرح کردن خود ترسی نداشته باشید. خود و افراد تأثیرگذار سازمان خود را معرفی کنید به یاد داشته باشید سازمانهای توسط افرادی که آنها را معرفی میکنند، زنده میمانند و یا از بین میروند. روی زبان بدن و کلمات خود کار کرده و به خوبی با مخاطب، ارتباط برقرار کنید. راز رسیدن به فروش موفق، همین است.
نتیجهگیری
برای یک کمپین فروش موفق، باید قواعد و اصول اولیه فروش را فرابگیرید. برندسازی شخصی، به کسب و کار شما هویت میدهد. با استفاده از تکنیکهای خاص بازاریابی (مانند تکنیک گاو بنفش)، کسب و کار خود را متمایز کنید. با بکارگیری دانش افراد متخصص در زمان و هزینه صرفهجویی کنید. تا جای ممکن هزینههای مشتریان خود را کاهش داده و یک تجربه شیرین خرید برای آنها رقم بزنید. با رعایت تمام اصولی که در این مقاله ذکر شد و پیادهسازی صحیح آنها، به سرعت تغییرات مثبتی را در کسب و کار خود مشاهده خواهید کرد.
دیدگاهتان را بنویسید